Kokemusasiantuntija

Mietityttääkö oma tai läheisen päihteidenkäyttö ja arjesta selviytyminen?

Kokemusasiantuntija on ihminen, jolla on kokemusta päihdeongelmasta, mutta myös toipumisesta ja arjen kohenemisesta.

Kokemusasiantuntijan kanssa voit keskustella turvallisesti ja anonyymisti huolestasi. Älä jää yksin huolesi kanssa – sinulle on tarjolla tukea!

Voit varata keskusteluajan soittamalla tai tekstaamalla Pekalle numeroon 050 441 2164 tai lähettämällä yhteydenottopyynnön sähköpostitse osoitteeseen pekka(at)helsinginakilta.fi

Keskustelu on luottamuksellista; sinun ei tarvitse kirjautua kaupungin päihdepalvelujen asiakkaaksi, ellet halua. Keskustelu ei edellytä minkäänlaiseen ”ohjelmaan” sitoutumista. Keskustelu ei ole hoidollista, vaan vertaistuellista.

Kokemusasiantuntijan kanssa voit sopia tapaamisen seuraaviin yksiköihin:

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus (Kalasataman päihdepoli)

Maunulan terveysasema

Malmin päihdepoli

Malmin yhteisötila

Lue Pekan tarina täältä


Ammattilaisille

Terveysasemien ja päihdepolien työntekijät sekä muut kaupungin päihde- ja mielenterveystyöntekijät voivat ohjata asiakkaita kokemusasiantuntijan vastaanotolle eri puolilta Helsinkiä. Kokemusasiantuntija voi kutsuttaessa vierailla kaupungin eri yksiköissä tuoden oman toipumiskokemuksensa rohkaisemaan kuntoutujia.

Kokemusasiantuntijan vierailuista omassa yksikössäsi voit sopia ottamalla yhteyttä osoitteeseen pekka(at)helsinginakilta.fi. Voit myös saattaa asiakkaasi kokemusasiantuntijan vastaanotolle ja jäädä tarvittaessa keskustelemaan yhdessä.


Muu yhteistyö

Kokemusasiantuntija on läsnä torstaisin myös Suursuon sairaalassa osaston 12 ryhmässä sekä vierailee mm. kaupungin Startti-ryhmissä. Helsingin A-Kilta vierailee myös mm. Laakson sairaalassa joka toinen perjantai. Ammattilainen, voit kutsua vertaisiamme ja kokemusasiantuntijoitamme kertomaan omastooria, keskustelemaan asiakkaittesi kanssa tai tuomaan kokemusnäkökulman ammattilaisten tilaisuuteen. Tiedustelut: malmi(at)helsinginakilta.fi

Kokemusasiantuntijapalvelun ja Malmin yhteisötilan toiminnan mahdollistavat avustuksellaan Helsingin kaupunki sekä STEAn rahoittama Polkuja päihteettömyyteen -kumppanuustoiminta, jonka osapuolia ovat Helsingin A-Kilta ry ja Pohjoisen psykiatria- ja päihdekeskus mukaan lukien Maunulan terveysasema ja Suursuon sairaala.

Helsingin A-Kilta kuuluu valtakunnalliseen A-Kiltojen Liittoon ja toimii muun muassa etsivän katutyön Jalkautuvat-verkostossa. Kokemusasiantuntija Pekka toimii kaupungin kokemusasiantuntijoiden Kat-verkostossa.


Historia

Helsingin A-Killan toiminta lähti liikkeelle 1960-luvulla päihdepotilastoiminnasta, ja yhdistys on siten Suomen vanhimpia päihde- ja mielenterveysalan vertaisjärjestöjä. Yhdistys aloitti kokemusasiantuntijan vastaanoton vuonna 2015 Helsingin kaupungin myöntämän järjestöavustuksen turvin – yhteistyössä Pohjoisen psykiatria- ja päihdekeskuksen sekä Psykiatrian ja päihdehuollon erityispalvelujen kanssa.

Kokemusasiantuntijatoiminta täydentää julkisia palveluja. Toiminnalla vahvistetaan asiakkaan asemaa tuomalla mielenterveys- ja päihdetyöhön vertaisen ja kokemustaustaisen näkökulma ja asiakkaan anonymiteettiä kunnioittava lähestymistapa. Jo Mieli 2009 -ohjelman loppuraportissa todettiin:

”Kokemusasiantuntijuus ja omaisten ja läheisten huomioonottaminen otetaan pysyväksi käytännöksi palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.”