Retkiä luontoon ja hyötykasvien viljelyä yhteisöllisellä kasvimaalla

Viime vuosina luonnossa oleskelun terveysvaikutukset ovat olleet runsaasti esillä. Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu laskee sydämen sykettä ja verenpainetta sekä vähentää lihasjännitystä. Luonnossa mieliala paranee ja stressistä palautuminen nopeutuu. Helsingin A-Killassa luonnon parantavia vaikutuksia on hyödynnetty lähtemällä yhteisille luontoretkille ja viljelemällä hyötykasveja yhdistyksen kasvimaalla.

Tänäkin kesänä Helsingin A-Killan yhteisöllisellä viljelypalstalla viljeltiin runsaasti erilaisia vihanneksia ja marjoja, kuten perunaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa, sipulia, tomaatteja, kurkkuja sekä mustaviinimarjoja ja vadelmia. Longinojalla sijaitseva palsta on rauhallisella paikalla suojassa liikenteeltä, kävelymatkan päässä Malmin yhteisötilasta. Keväällä Malmin yhteisötilan kävijät suunnittelivat yhdessä, mitä palstalla tänä kesänä viljellään, ja muokkasivat sen jälkeen mullan ja kylvivät siemenet. Koko kesän ajan palstalla on käyty kastelemassa, kitkemässä ruohoja, korjaamassa satoa ja rentoutumassa rauhallisessa luontoympäristössä. Nyt projektia ollaan saattamassa päätökseen ja jäljellä on viimeiset sadonkorjuut ja syysjuhla.

Kädet multaan ja mieli tyyneksi. Helsingin A-Killan kasvimaalla vietettiin kesällä 2018 myös juhannusjuhla, naisten iltojen kevätjuhla ja muita päihteettömiä hetkiä linnunlaulun, vihreyden ja luontoyhteyden hoivatessa kehoa ja mieltä.

 

Yhdessä oleminen ja tekeminen viherympäristöissä on hyväksi kuntoutumiselle

Kasvimaatoiminta on yksi osa luontoon ja maaseutuun liittyvää monipuolista Green Care -toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Green Care -toimintaa toteutetaan erilaisilla eläin- ja luontoavusteisilla menetelmillä. Hyvinvointivaikutukset syntyvät luonnon elvyyttävyyden, kokemuksellisuuden ja osallisuuden kautta.

Viherympäristöjä on hyödynnetty Suomessa ja maailmalla hoitotyön tukena. Esimerkiksi kuntoutusyksiköissä puutarha- ja vihertyöskentelyyn osallistuminen antaa kuntoutujille mielekästä tekemistä ja voi saada aikaan psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kohentumista. Osallistujien itsetunto kasvaa, opitaan uusia taitoja ja sosiaalista kanssakäymistä toimiessa muitten kanssa. Luonto tarjoaa nautintoja sekä paikan rentoutua ja palautua.

Kasvimaan lisäksi Green Care -toimintaa toteutetaan Helsingin A-Killassa järjestämällä retkiä erilaisiin luontokohteisiin. Kävijöiden kanssa ideoidaan yhdessä retkiä luontopoluille, ulkoilualueille ja merensaarille.

Japanissa on erittäin suosittua tehdä luonnon äärelle lyhyitä retkiä, joiden tarkoituksena on hyödyntää luonnon terveysvaikutuksia. Shinrin-yoku on japanilainen käsite, jolla tarkoitetaan metsän tunnelman saavuttamista tai ”metsäkylpyä”. Metsään mennään rentoutumaan ja virkistäytymään sekä hengittämään puiden haihtuvia antimikrobisia yhdisteitä eli puun eteerisiä öljyjä.

Laajoissa kokeellisissa tutkimuksissa on osoitettu metsäympäristön edistävän esimerkiksi malatampaa verenpainetta, pulssia sekä kortisolipitoisuutta, lisääntynyttä parasympaattisen hermoston aktiivisuutta ja matalampaa sympaattisen hermoston aktiivisuutta. Rentoutuessamme parasympaattisen hermoston aktiivisuus nousee, kun taas stressitilanteissa lisääntyy sympaattisen hermoston aktiivisuus.

A-kiltatoiminnan keskeisiä arvoja ovat yhteisöllisyys ja vapaaehtoisuus. Puutarhanhoito ja retkeily yhdessä ovat monen muun toiminnan ohella tärkeitä palasia, joissa konkretisoituu nämä arvot.

Teksti: Valtteri Närhi

Malmin yhteisötilan tapahtumakalenteri