Pekka oli 1990-luvun alussa nuori mies, joka käytti päihteitä viihdetarkoituksessa. Viihdekäyttö ei menevälle kaverille sopinut, vaan kehittyi nopeasti addiktioksi. Ennen kuin Pekka tajusikaan, hänen vapaa-aikansa meni täysin päihdehuuruissa.
– Aloin juoda jo ennen työvuorojani, ja olin töissäkin päihtynyt.
Addiktiosairauden seurauksena Pekka menetti työpaikan ja asunnon ja alkoi elää Helsingin kaduilla.
– Lopulta olin henkisesti ja fyysisesti aivan rikki. Yritin kaksi kertaa itsemurhaa. Silti kuvittelin pitkään, että pystyisin kohtuukäyttöön!
Yöllinen päätös sairaalan vuoteessa
Vuonna 2010 Pekalle kerrottiin, että jos hän jatkaisi päihteiden käyttöä, hänellä olisi vain yksi vuosi elinaikaa. Hän muistaa kirkkaasti kesäyön, jonka hän vietti Meilahden sairaalan sisätautiosaston vuoteessa.
– Sinä yönä päätin muuttaa elämäni.
Hän sai avukseen sosiaalityöntekijän ja pääsi kaupungin päihdekuntoutukseen ja päihteettömään asumisyksikköön. Asiakasohjauksen ja selkeiden palvelupolkujen merkitystä julkisten palvelujen ja järjestöjen välillä ei voi liikaa korostaa. Pekkakin löysi Helsingin A-Killan vertaisyhteisön kaupungin kuntoutuksessa.
– Vastaanotto killassa oli lämmin. Tunsin heti kuuluvani porukkaan. Me pelattiin joka päivä biljardia ja keskusteltiin samalla.
Olin muka toivoton tapaus
Helsingin A-Kilta ry tavoittaa haavoittavassa tilanteessa eläviä ihmisiä Malmin yhteisötilassa, kokemusasiantuntijan vastaanotolla ja jalkautuen ympäri kaupunkia. Vaikka kohtaamistyö on tuloksellista, kysymyksiä on usein enemmän kuin vastauksia: yhden ihmisen kestettävänä voi samaan aikaan olla vaikeita riippuvuuksia ja mielenterveyden haasteita, köyhyyttä, asunnottomuutta, stigmatisointia ja syrjäyttämistä.
Pekka sanoo kuitenkin painokkaasti:
– Olin itse muka toivoton tapaus, mutta olen elävä esimerkki siitä, että toivottomia tapauksia ei ole! Apua kannattaa ehdottomasti hakea (ja tarjota!) sekä julkisista palveluista että järjestöistä.
– Ei kuntoutuminen helppoa ole ollut. Olisin varmasti kuollut ilman Helsingin A-Killan ja muiden vertaisyhteisöjeni tukea, hän pohtii.
Pekan elämäntehtävä on nyt toisten auttaminen. Helsingin A-Killan kokemusasiantuntijana hän kuuntelee huolia, kertoo toivoa herättävän tarinansa, ohjaa palveluihin ja auttaa kaupungin ammattilaisia ymmärtämään asiakkaiden näkökulmia.
– Oikeus osallistua palveluihimme anonyymisti on asiakkaille erittäin tärkeää, hän huomauttaa.
Kokemusasiantuntijuus vähentää stigmaa
Helsingin A-Kilta ry aloitti toimintansa vuonna 1966 ja on siitä lähtien kehittänyt päihde- ja mielenterveystyötään ajan ilmiöiden ja asiakkaiden tarpeiden muuttuessa. Kokemusasiantuntijan vastaanoton yhdistys käynnisti vuonna 2015 terveysasemalla. Viime vuosina ilmiö on lähtenyt vauhtiin isosti. Vuonna 2023 Helsingin Psykiatriassa ja Asumiskriisi- ja päihdepalveluissa toimi 155 henkilöä erilaisissa vertais- ja kokemusasiantuntijatehtävissä.
– Vertaistuen arvo näyttäytyy kertojan ja kuulijan samanlaisissa kokemuksissa ja toisen tarinan ymmärtämisessä. Parhaimmillaan tämä edistää luottamuksen syntymistä omaa selviytymistä ja myös palvelujärjestelmää kohtaan, sanoo Helsingin kaupungilla työskentelevä erityissuunnittelija Joonas Munck.
– Kokemusasiantuntijat tarjoavat vertaistukea, kuuntelevat, jakavat tarvittaessa omaa kokemustaan ja neuvovat esimerkiksi järjestöjen tarjoaman vertaistuen piiriin. Heidän osallistumisensa auttaa vähentämään stigmaa ja lisäämään ymmärrystä päihde- ja mielenterveysongelmia kohtaan yhteiskunnassa, Joonas Munck toteaa.
Teksti: MS / Helsingin A-Kilta ry
Huolestuttaako oma tai läheisen päihdekäyttö ja arjesta selviytyminen? Ethän jää yksin. Voit varata keskusteluajan etänä tai lähtikohtaamisena. Kokemusasiantuntijan voi myös pyytää kaupungin, järjestöjen ja oppilaitosten tilaisuuksiin kertomaan tarinansa. Ota yhteyttä!