Kokemusasiantuntija

Mietityttääkö oma tai läheisen päihteidenkäyttö ja arjesta selviytyminen?

Kokemusasiantuntija on ihminen, jolla on kokemusta päihteidenkäyttöön ja mielenterveyteen liittyvistä ongelmista, mutta myös toipumisesta ja arjen kohenemisesta.

Kokemusasiantuntijan kanssa voit keskustella kiireettä, turvallisesti ja anonyymisti huolistasi. Älä jää yksin huolesi kanssa – sinulle on tarjolla tukea!

Voit varata keskusteluajan soittamalla tai tekstaamalla Pekalle numeroon 050 441 2164 tai lähettämällä yhteydenottopyynnön sähköpostitse osoitteeseen pekka(at)helsinginakilta.fi

Keskustelu on luottamuksellista; sinun ei tarvitse kirjautua kaupungin päihdepalvelujen asiakkaaksi, ellet halua. Keskustelu ei edellytä minkäänlaiseen ”ohjelmaan” sitoutumista. Keskustelu ei ole hoidollista, vaan vertaistuellista. Halutessasi voit saada myös palveluohjausta eli tukea esimerkiksi hoitoon hakeutumiseen. Voit keskustella etänä tai lähitapaamisissa.

Kokemusasiantuntijan kanssa voit sopia tapaamisen seuraaviin yksiköihin:

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus (Kalasataman päihdepoli)

Maunulan terveysasema

Malmin päihdepoli

Malmin yhteisötila (Helsingin A-Kilta ry)


Lue Pekan kokemustarina


Ammattilaisille

Terveysasemien ja päihdepolien työntekijät sekä muut kaupungin ja järjestöjen päihde- ja mielenterveystyöntekijät voivat ohjata asiakkaita kokemusasiantuntijan vastaanotolle eri puolilta Helsinkiä. Kokemusasiantuntija voi kutsuttaessa vierailla kaupungin eri yksiköissä tuoden oman toipumiskokemuksensa rohkaisemaan kuntoutujia. Kokemusasiantuntija vierailee erilaisissa kuntoutujien ryhmissä ja esimerkiksi sosiaalialan oppilaitoksissa.

Kokemusasiantuntija on läsnä säännöllisesti muun muassa Suursuon sairaalassa osaston 12 ryhmässä ja kaupungin Startti-ryhmässä. Helsingin A-Kilta tekee liikkuvaa kohtaamistyötä myös mm. Laakson sairaalassa, Toipumiskampuksella sekä tori- ja asema-alueilla. Malmin yhteisötilassa kokoontuu viikoittain päihteetön miesten teemaryhmä, jossa voi myös tavata kokemusasiantuntijan.

Ammattilainen, voit kutsua ohjaajiamme, vertaisiamme ja kokemusasiantuntijoitamme kertomaan omastooria, keskustelemaan asiakkaittesi kanssa tai tuomaan kokemusnäkökulman ammattilaisten tilaisuuteen. Lisäksi voit tuoda asiakkaitasi ja ryhmiä Malmin yhteisötilaan kahville ja tutustumaan matalan kynnyksen päihteettömään toimintaan. Tiedustelut: malmi(at)helsinginakilta.fi

Kokemusasiantuntijapalvelun ja Malmin yhteisötilan toiminnan mahdollistavat avustuksillaan Helsingin kaupunki ja STEA.

 


Historia

Helsingin A-Killan toiminta lähti liikkeelle 1960-luvulla potilastoiminnasta, ja yhdistys on siten Suomen vanhimpia päihde- ja mielenterveysalan vertaisjärjestöjä. Yhdistys aloitti kokemusasiantuntijan vastaanoton vuonna 2015 Helsingin kaupungin myöntämän järjestöavustuksen turvin – yhteistyössä Pohjoisen psykiatria- ja päihdekeskuksen sekä Psykiatrian ja päihdehuollon erityispalvelujen kanssa.

Kokemusasiantuntijatoiminta täydentää julkisia palveluja. Toiminnalla vahvistetaan asiakkaan asemaa tuomalla mielenterveys- ja päihdetyöhön vertaisen ja kokemustaustaisen näkökulma ja asiakkaan anonymiteettiä kunnioittava lähestymistapa. Jo Mieli 2009 -ohjelman loppuraportissa todettiin:

”Kokemusasiantuntijuus ja omaisten ja läheisten huomioonottaminen otetaan pysyväksi käytännöksi palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.”