Kokemusasiantuntija

Mietityttääkö oma tai läheisen päihteidenkäyttö?

Kokemusasiantuntija on vertaistukija, jonka kanssa voit keskustella turvallisesti huolestasi. Voit varata keskusteluajan soittamalla tai tekstaamalla Veikolle numeroon 050 441 2164 keskiviikosta perjantaihin klo 8–16.

Keskustelut ovat luottamuksellisia, niistä ei tehdä merkintöjä potilastietoihin.

Kokemusasiantuntija on tavattavissa keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin Maunulan terveysasemalla. Vastaanotolle voi hakeutua kaikkien Helsingin terveyskeskusten kautta tai omatoimisesti. Kokemusasiantuntija on läsnä torstaisin myös Suursuon sairaalassa osaston 12 ryhmässä.

Kokemusasiantuntijuutta Pohjois-Helsingin terveysasemien päihde- ja mielenterveystyöhön

Kokemusasiantuntijapalvelun mahdollistaa avustuksellaan Helsingin kaupunki sekä kumppanuustoiminta, jonka osapuolia ovat

– Helsingin A-Kilta ry

– Pohjoisen psykiatria- ja päihdekeskus ja

– Psykiatrian ja päihdehuollon erityispalvelut.

Terveysasemien työntekijät ja kaupungin päihdetyöntekijät ohjaavat kokemusasiantuntijan vastaanotolle kaikilta Helsingin terveysasemilta. Kokemusasiantuntija voi myös kutsuttaessa vierailla Helsingin muiden alueiden päihdetyöntekijöiden ryhmissä tuoden oman toipumiskokemuksensa kuntoutujille.

Helsingin A-Kilta on kehittänyt kokemusasiantuntijatoimintaa vuodesta 2015 alkaen yhteistyössä Pohjoisen psykiatria- ja päihdekeskuksen sekä Psykiatrian ja päihdehuollon erityispalvelujen kanssa. Kokemusasiantuntijatoiminta täydentää olemassa olevia palveluja psykiatria- ja päihdekeskuksen ja terveysasemien integroidessa perus- ja erityistason työtä. Toiminta on Mieli 2009 -ohjelman periaatteiden mukaista. Mieli 2009 -ohjelman loppuraportissa todetaan:

”Kokemusasiantuntijuus ja omaisten ja läheisten huomioonottaminen otetaan pysyväksi käytännöksi palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.” Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2016:3.