Kokemusasiantuntija

Mietityttääkö oma tai läheisen päihteidenkäyttö – huolettaako arjessa selviytyminen?

Kokemusasiantuntija on päihdeongelmasta kärsinyt toipumiskokemuksen omaava henkilö, jonka kanssa voit keskustella turvallisesti ja anonyymisti huolestasi. Älä jää yksin huolesi kanssa – sinulle on tarjolla tukea!

Voit varata keskusteluajan soittamalla tai tekstaamalla Pekalle numeroon 050 441 2164 tai lähettämällä yhteydenottopyynnön sähköpostitse osoitteeseen pekka(at)helsinginakilta.fi

Keskustelu on luottamuksellista, siitä ei tehdä potilasmerkintöjä. Keskustelu ei edellytä minkäänlaiseen ”ohjelmaan” sitoutumista.

Kokemusasiantuntijan kanssa voi sopia tapaamisen ma, ke ja to klo 8–16 Maunulan terveysasemalle, pe klo 8.45–12.45 Malmin päihdepolille ja ti klo 9–15.30 Malmin päihteettömään yhteisötilaan. Vastaanotolle voi hakeutua omatoimisesti tai kaupungin päihdepalvelujen tai muiden järjestöjen työntekijöiden kautta. Kokemusasiantuntija on läsnä torstaisin myös Suursuon sairaalassa osaston 12 ryhmässä.

Lue Pekan toipumistarina täältä

Ammattilaisille

Terveysasemien työntekijät ja muut kaupungin päihde- ja mielenterveystyöntekijät voivat ohjata asiakkaita kokemusasiantuntijan vastaanotolle kaikilta Helsingin terveysasemilta ja muista yksiköistä. Kokemusasiantuntija voi kutsuttaessa vierailla muissa yksiköissä tuoden oman toipumiskokemuksensa rohkaisemaan kuntoutujia.

Kokemusasiantuntijan vierailuista omassa yksikössäsi voit sopia ottamalla yhteyttä osoitteeseen pekka(at)helsinginakilta.fi. Voit myös saattaa asiakkaasi kokemusasiantuntijan vastaanotolle ja jäädä tarvittaessa keskustelemaan. Voit ladata tiedotteen ja jakaa sitä tästä: Kokemusasiantuntijan-vastaanotto-Helsinki

Yhteistyö

Kokemusasiantuntijapalvelun mahdollistavat avustuksellaan Helsingin kaupunki sekä Stean rahoittama Polkuja päihteettömyyteen -kumppanuustoiminta, jonka osapuolia ovat Helsingin A-Kilta ry ja Pohjoisen psykiatria- ja päihdekeskus mukaan lukien Maunulan terveysasema ja Suursuon sairaala.

Helsingin A-Kilta kuuluu valtakunnalliseen A-Kiltojen Liittoon ja toimii muun muassa Jalkautuvat-verkostossa.

Historia

Helsingin A-Killan toiminta lähti liikkeelle 1960-luvulla päihdepotilastoiminnasta; yhdistys onkin Suomen vanhimpia kokemusasiantuntijajärjestöjä, vaikka kokemusasiantuntija-termi sinänsä on uudempi. Yhdistys aloitti kokemusasiantuntijan vastaanoton vuonna 2015 Helsingin kaupungin myöntämän järjestöavustuksen turvin – yhteistyössä Pohjoisen psykiatria- ja päihdekeskuksen sekä Psykiatrian ja päihdehuollon erityispalvelujen kanssa. Kokemusasiantuntijatoiminta täydentää julkisen sektorin työstä vahvistaen asiakkaan asemaa ja tarjoten mielenterveys- ja päihdetyöhön vertaisten näkökulman ja asiakkaan anonymiteettiä kunnioittavan lähestymistavan. Toiminta on Mieli 2009 -ohjelman periaatteiden mukaista. Mieli 2009 -ohjelman loppuraportissa todettiin:

”Kokemusasiantuntijuus ja omaisten ja läheisten huomioonottaminen otetaan pysyväksi käytännöksi palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.” 

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2016:3.