Wesa on Helsingin A-Killan kokemusasiantuntija

Wesa Karsikas tunnetaan Helsingin päihdetoimijoiden keskuudessa ihmisenä, jolle toipuminen ja siitä kertominen on sydämen asia. Kuvassa hän keskustelee päihdepolitiikasta Arman Alizadin (oik.) kanssa tämän suositussa ohjelmassa Arman Pohjantähden alla. Wesa on Helsingin A-Killan kokemusasiantuntija. Mitä kokemusasiantuntija oikein tekee?

Miten sinusta tuli kokemusasiantuntija?

Oma kokemukseni alkoholismista ja siitä toipumisesta on auttanut minua ymmärtämään ihmisiä, jotka kamppailevat samankaltaisten ongelmien kanssa. Osallistuin ensin Mielen avain -hankkeen kokemusasiantuntijakoulutukseen, ja keväällä 2014 pääsin Helsingin A-Kiltaan töihin.

Iloitsen siitä, että myös Helsingin kaupungin päihdepalveluissa hyödynnetään Helsingin A-Killan kokemusasiantuntijatoimintaa!

 

Kenelle Helsingin A-Killan kokemusasiantijapalvelu on tarkoitettu?

Kaikille helsinkiläisille, joita oma tai läheisen päihteidenkäyttö mietityttää. Minusta on ollut hienoa, että myös esimerkiksi pariskunnat, joista toisella on päihdeongelma, ovat yhdessä lähteneet hakemaan tukea.

 

 Mitä teet kokemusasiantuntijana ja missä sinua voi tavata?

Keskustelen ihmisten kanssa ja kerron heille, mistä voi hakea tukea päihdeongelman ratkaisemiseen ja toipumiseen. Voin myös olla apuna esimerkiksi silloin kun ammatilaiset tarvitsevat auditointia mielenterveyden, päihdeidenkäytön ja somaattisten ongelmien hoitamisessa.

Maanantaisin ja tiistaisin olen yleensä tavattavissa Helsingin A-Killan päihteettömässä yhteisötilassa, Malmilla. Minulle voi myös soittaa numeroon 050 441 2164.

Malmilla järjestämme yhdessä tekemistä ja käymme sieltä käsin myös retkillä. Teemme tiiviisti yhteistyötä muun muassa Pohjoisen Psykiatria- ja päihdekeskuksen kanssa.

Maunulan terveysasemalla työskentelen keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Kaikkien Helsingin terveysasemien työntekijät voivat ohjata kiinnostuneita Maunulaan matalan kynnyksen vertaistukivastaanotolle. Työntekijöiltä voi pyytää yhteystietoni ajan varaamista varten.

Lisäksi käyn keskustelemassa Suursuon sairaalan päihdeosastolla 12.

 

Mitä sanot lukijalle, jota oma tai läheisen päihteidenkäyttö mietityttää?

”Kerran juoppo, aina juoppo” – ei pidä paikkaansa! Päihdeongelma on sairaus, josta voi toipua, eikä toivotonta tapausta ole.

Koska olen saanut itse tukea raitistumiseeni 11 vuotta sitten, haluan antaa toisillekin uskoa toipumiseen ja elämänhallinnan parantamiseen. Tukea kannattaa hakea; tuen avulla on helpompaa toipua tasapainoiseen hyvään elämään.

 

Mistä saat voimaa ja rauhaa omaan jaksamiseesi?

Liikunnasta ja luonnosta. Pyöräilen, sauvakävelen, juoksen ja kävelen. Syksyllä tykkään puolukoiden poimimisesta ja sienestyksestä.

Ystävistä. Kun saa jutella niitä näitä tai keskustella mieltä painavista asioista. On kiva tehdä asioita yhdessä ja nauraa hersyvästi.

Omasta ajasta. Lähden vaikka yksin kalastusreissulle. Seurana on silloin vain luonnon äänet, lintujen laulu, kalojen molskahdukset ja hyttysten ininä. On hienoa olla vain oman ajatuksettomuutensa kanssa.

 

Mottosi?

– Jaeiku eteenpäin!

– Älä murehdi turhista!

– Tee parhaasi, se saa riittää itsellesi ja muille!

 

 

Teksti: MS

Kuva (c): Arman Pohjantähden alla.

Julkaistu heinäkuussa 2017. Wesa Karsikas siirtyi vuonna 2018 Tukihenkilötyöyhdistyksen palvelukseen, ja hänen tilallaan Helsingin A-Killassa jatkaa kokemusasiantuntijana Rale. Lue Ralen stoori!