Uskallan jo unelmoida

Olen sitä mieltä, että minussa on enemmän terveyttä kuin sairautta. Tämä käsitys itsestäni on vahvistunut Helsingin A-Killan yhteisössä, Malmin yhteisötilassa. Olen päässyt käyttämään täällä vahvuuksiani, ensin arkana ja ujona kävijänä naiserityisessä toiminnassa, sittemmin myös muussa toiminnassa.

Oman elämäni paras asiantuntija

Olen saanut halutessani vastuuta sopivasti, pieninä annoksina. Se on vahvistanut minäpystyvyyttäni ja toimijuuttani. Olen saanut onnistumisen kokemuksia, jotka ovat jykevöittäneet haurasta itsetuntoani ja vapauttaneet minua turhasta häpeästä.

Olen itse oman elämäni paras asiantuntija. Asioita tehdään minun kanssani, eikä minun puolestani. Tämä vahvistaa merkityksellisyyden kokemustani. Helsingin A-Killan toiminnasta olen löytänyt mielekästä tekemistä ja vastalääkettä myös yksinäisyyden kokemuksiin.

Toivo on lisääntynyt elämässäni: uskallan unelmoida ja asettaa itselleni pieniä tavoitteita. Kuljen tavoitteita kohti juuri minulle sopivin askelin. Osa unelmistani on myös jo toteutunut.

Lempikäsitteeni on itsemyötätunto

Itsemyötätunto on lempikäsitteeni, ehkä siksi, että se on ollut niin vaikeaa. Itsemyötätunnon opetteleminen on vaatinut minulta oman asenteeni radikaalia muokkaamista. Tänään uskallan puolustaa rajojani jämäkästi ja olla itseni lempeä, paras ystävä. Lohduttavat sanat kumpuavat sisältäni. Toivon itsemyötätuntoisen asenteen heijastuvan myös ympärilleni, ystävällisyytenä ja lempeytenä muita kohtaan.

Ymmärrän, että takapakit kuuluvat toipumiseen. Pyrin välttämään aallonpohjaan vajoamista pettymyksen tai turhautumisen hetkellä sanomalla itselleni: Tänään on huonompi päivä, mutta tämäkin menee ohi. Juuri nyt voin vaikka levähtää.

Teksti: Toipuja Helsingin A-Killasta


Inspiraatiota erilaisista ajatustavoista ja menetelmistä Helsingin A-Killassa

Jokaisella on oma yksilöllinen polkunsa ihmisenä ja toipujana. Stigmatisoimista välttävässä yhteisössä ei määritellä sitä, onko ihmisen toipuminen ”oikeanlaista” tai ”riittävää”. Helsingin A-Killan toiminnassa ydinajatus onkin monikossa: ”Polkuja päihteettömyyteen ja hyvinvointiin”.

Kokoonnumme kohtaamispaikassamme Malmin yhteisötilassa aika ajoin vapaaehtoisten ja vastuuhenkilöiden yhteisiin teemapajoihin, joissa tutustutaan inspiroiviin, toipumista vahvistaviin polkuihin ja menetelmiin. Teemoja ovat olleet esimerkiksi psykodraama, traumainformoitu työote, tarinateatteri, stigmatisoinnin ehkäiseminen ja toipumisorientaatio.

Toipumisorientaatiota käsittelevässä pajassa kuulimme yllä olevan kokemustarinan, jonka toivomme inspiroivan myös sinua omalla polullasi.


Toipujan stoori on julkaistu maaliskuussa 2024. Voit lukea sen myös Vesiposti-lehdestä.